Joškizmi te presjek skupova s paralelnim svjetovima

< siječanj, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Blogopis
Razne mentalne tvorevine, od krajnje neozbiljnih do djelomično fatalnih; zbivanja iz života i smrti, protoimperativi, numizmatika, ekstrapolacije apsoluta, elongacije i druge pametne stvari koje fasciniraju gledatelje "Milijunaša".

Na stranici http://batajolex.arhiva.blog.hr/ ko hoće može naći tekstove koji nedostaju, da se spiječi bunt. A nekima fali N dasaka u glavi, i još se bave politikom ili humanističkim znanostima, pa ništa.

Linkovi Joškizama
http://mibex.blog.hr/

http://ligadubrovcana.blog.hr/

http://underroom.blog.hr/

MASAKR TIMES
Popularni MASAKR TIMES utemeljen je na izvještajima različitih novinskih, babosomskih, te senzacionalističkih agencija, s manje ili više udjela osobne prepričbe s elementima: zlobe (HIMBA), začini, maslanja, Dukat-arenja (GROREUTERS), personalne obojenosti (VICEVI I ŠALE), alkohola, penicilina i drugih vrsta dopinga (ANCORS).

Ispričavamo se čitateljima ukoliko se u pojedinim vijestima potkrade isključiva istina, kao primjerice u "Sutkinji Amy".
Jer što je uopće istina ? (pitaju se već tisućljećima različiti mislitelji)

19.01.2006., četvrtak

Vjerovali ili ne: znanstveni rad na temu bambusanja

Butiga Viganj, KVAŠKLAND, Croatia S konferencije hrvatskih psihologa u Trogiru 1998.

Autor: Bata Jole
Koautor: Bata Grole

Naslov rada:
K OBJEKTIVNIJIM ANALIZAMA NEKIH ASPEKATA TZV. INTIMNIH ODNOSA

UVOD I PROBLEM

Tzv. intimni odnosi su odnosi koje je teško definirati, jer je riječ više o značajki koja se pojavljuje u različitim tipovima odnosa nego o tipu za sebe. Intimnost je više značajka interakcije nego vrsta odnosa (Reardon, 1998.). Jedna od definicija intimnih odnosa jest Sillarsa i Scotta (1983, prema Reardon, 1998) - to su odnosi “u kojima postoji stalna interakcija, duboko otkrivanje sebe, izrazita međusobna ovisnost (to jest jak međusobni utjecaj) i jaka osjećajnost.
U ovom radu predmet interesa su intimni odnosi tzv. ljubavno-emotivnog tipa. Područje ovakvog intimnog (“ljubavnog”) partnerstva dvaju osoba po mnogim je spekulantima i laicima “mistificirano” područje ljudskog življenja, u kojem navodno “nema pravila”. Međutim, ovakav pristup ne omogućuje čovjeku napredovanje, samousavršavanje na ovom području življenja. S druge strane, često se u praksi događa da ovi oblici međuljudskih odnosa imaju obilježja tzv. “neurotske” ovisnosti, opisane u različitim priručnicima o psihopatologiji.
U ovom radu, pretpostavljeno je da bi primjena znanstvenih metoda mogla donekle unijeti određenu sustavnost i objektivnost u proučavanje ovog “maglovitog” područja ljudske opstojnosti. Budući da većina ljudi radi određene “intuitivne” analize vlastitih emocionalnih odnosa i partnera, izgleda opravdano pretpostaviti da bi procjena nekih potencijalno relevantnih obilježja ovih odnosa i partnera mogla doprinijeti boljem razumijevanju fenomena “uspješnosti” ili “neupješnosti” emocionalnih odnosa kod ljudi.
Mada se na ovaj način vjerojatno ne može doći do “univerzalnih” i generazibilnih zakonitosti koje bi vrijedile za bilo kojeg pripadnika ljudske vrste, moglo bi se potencijalno utvrditi koji su odlučujući faktori za uspješnost ljubavnih veza kod konkretne osobe-procjenjivača relevantnih obilježja njegovih emocionalnih partnera.
U tom smislu osmišljen je pokušaj autora ovog malog istraživanja, koji se sastojao u jednostavnom procjenjivanju potencijalno bitnih obilježja za uspješnost emocionalne veze, kod “ljubavnih” partnerica u individualnom životu koautora. Bitna zamjerka istraživanju ne bi trebala biti subjektivnost procjena za pojedine kategorije, i eventualni halo-efekt, budući da je procjene davao samo jedan procjenjivač - i budući da procjene jedino mogu imati vrijednost za njega samog- koji je jedino ovo istraživanje i mogao provesti. Osnovna zamjerka istraživanju može se uputiti zbog teške mogućnosti operacionalizacije pojedinih praćenih obilježja.

Kao problemi istraživanja određeni su:

1. Utvrditi prosječne rezultate i varijance za pojedina praćena obilježja.

2. Utvrditi povezanost rezultata po pojedinim praćenim obilježjima.

3. Utvrditi mogućnost prognoze varijable OPĆA OCJENA partnerice, te TRAJANJE veze, na temelju svih ostalih praćenih varijabli.

METODA, ISPITANICI I VARIJABLE
Zbog malog broja ispitanica kojima bi raspolagao sam autor rada za provedbu osmišljenog istraživanja, isti je dao precizne instrukcije koautoru ovog rada, koji je procjenjivao ispitanice s kojima je ostvario intimni odnos koji odgovara cilju istraživanja. U ispitivanju su sudjelovale ukupno 72 ispitanice, heterogene kronološke dobi i socio-ekonomskog statusa. Emocionalna intimno-partnerska veza tretirana je kao eksperimentalni postupak. Eksperimentator-procjenjivač je bio aktivno uključen u eksperiment u prirodnim uvjetima, sa svakom ispitanicom zasebno, u različitim vremenskim odsječcima.

Procjenjivana su obilježja smatrana bitnim za utvrđivanje zakonitosti emocionalno-partnerskih odnosa eksperimentatora i ispitanica. Utvrđene su varijable: SEKSUALNA KOMPATIBILNOST - stupanj “podudarnosti” sa eksperimentatorom u seksualnoj sferi “partnerskog” odnosa (SEKKOMPAT), TJELESNA POŽELJNOST - procjena stupnja privlačnosti u odnosu na doživljaj eksperimentatora osnovan isključivo na temelju tjelesnog “izgleda” (TJELPOZELJ) , OPĆA OCJENA (OPCOCJEN), FIZIČKA LJEPOTA - procjena tjelesnog izgleda prema subjektivnim estetskim kriterijima od strane eksperimentatora (FIZLJEP), EMOCIONALNA ZRELOST - procjena stupnja “usklađenosti” ličnosti i stupnja zadovoljenja “viših” potreba, aprirorno sukladnih s većim brojem teorija o “zreloj” odnosno “samoaktualiziranoj” ličnosti (EMOCZREL), KARAKTERNA PODUDARNOST - stupanj “podudarnosti” sa eksperimentatorom u konativnim obilježjima (KARAKOMPAT). Navedene varijable subjektivno su procjenjivane od strane eksperimentatora ocjenama od 1 do 5, gdje je ocjena 1 značila najnižu ocjenu,a ocjena 5 najvišu. Budući da je riječ o pilot-istraživanju, nisu dati kvalitativni opisi pojedinih obilježja, odnosno pojedinih kategorija procjene, za dato obilježje - što je potencijalno moguće učiniti u eventualnim budućim istraživanjima. PROSJEČNA OPĆA OCJENA (OPCPROSJ) ispitanice definirana je kao artimetička sredina procjena za sva navedena obilježja zajedno, izuzev za procjenu OPĆE OCJENE. Praćena su i druga potencijalno relevantna obilježja: TJELESNA VISINA (u metrima) -TJELVISIN, TJELESNA MASA (u kilogramima) -TJELMASA, KRONOLOŠKA DOB -KRONDOB partnerice (u godinama), TRAJANJE VEZE (TRAJVEZ)- eksperimentalnog postupka (u mjesecima). Varijable neovisne o utjecaju eksperimentatora, odnosno one koje ne bi teorijski mogle modificirane eksperimentom bile su- FIZIČKA LJEPOTA, TJELESNA VISINA, TJELESNA MASA, KRONOLOŠKA DOB partnerice. U provedenoj regresijskoj analizi, kao zavisne varijable kori tene su TRAJANJE VEZE i OPĆA OCJENA, dok su ostale varijable bile nezavisne.

METODA OBRADE REZULTATA
Analizirani su rezultati za sve ispitanice sumativno. Izračunati su prosječni rezultati i varijance za pojedine varijable, a potom je provedena standardizacija rezultata u z-vrijednostima, te korelacijska analiza. Potom je metodom stupnjevite multiple regresijske analize, sa strategijom backward (Kulenović, 1985., Guilford, 1968., Krković, 1978.) utvrđena mogućnost prognoze OPĆE OCJENE partnerice na temelju ostalih praćenih obilježja, te TRAJANJA VEZE na temelju ostalih obilježja (izuzev OPĆE OCJENE).

REZULTATI I RASPRAVA

1. PROSJEČNI REZULTATI (Tablica 1): Najveći iznosi prosječnih rezultata procijenjeni su za osobine SEKSUALNA KOMPATIBILNOST (3.54), TJELESNA POŽELJNOST (3.40), FIZIČKA LJEPOTA (3.40). U principu su rezultati za sva obilježja sveukupno blizu teorijskom prosjeku (3.00), što može ukazivati i na realna obilježja ispitanica, ali i na “uravnotežen” kriterij procjenjivanja od strane procjenjivača. Najniži prosječni rezultati zamjetni su kod procjene obilježja EMOCIONALNA ZRELOST (2.75) i OPĆA OCJENA (2.89). Prosječna kronološka dob ispitanica je otprilike 5 godina niža od dobi eksperimentatora.

2. POVEZANOST OBILJEŽJA (Tablica 2): OPĆA OCJENA, kao teorijski najbitnija varijabla, ponajbolje je povezana s obilježjima KARAKTERNA KOMPATIBILNOST (korelacija od 0.65), TJELESNA POŽELJNOST (r=0.65), FIZIČKA LJEPOTA (0.64). PROSJEČNA OPĆA OCJENA najbolje je povezana s obilježjima TJELESNA POŽELJNOST (r=0.84), FIZIČKA LJEPOTA (0.81), OPĆA OCJENA (r= 0.74), KARAKTERNA KOMPATIBILNOST (0.69), SEKSUALNA KOMPATIBILNOST (0.66), EMOCIONALNA ZRELOST (0.68). Zanimljiv je podatak da su prethodne dvije razmatrane varijable neznačajno povezane s varijablama TRAJANJE VEZE, KRONOLOŠKA DOB, VISINA i MASA. Dakle, opća kvaliteta veze nije utjecala na njeno trajanje. Zanimljiv je podatak da TRAJANJE VEZE nije značajnije povezano niti s jednom praćenom varijablom, za datog eksperimentatora i uzorak. TJELESNA POŽELJNOST vrlo je visoko pozitivno povezana s FIZIČKOM LJEPOTOM (r=0.91). EMOCIONALNA ZRELOST najbolje je povezana s KARAKTERNOM PODUDARNOŠĆU (r= 0.47).

3. PROGNOZA OPĆE OCJENE partnerice (Tablica 3) na temelju ostalih podataka zajedno moguća je uz manje od 1 % vjerojatnosti pogreške u procjeni (statistički značajan koeficijent multiple regresije). Najefikasnija je prognoza pomoću varijable KARAKTERNA KOMPATIBILNOST (p<0.01). Prognoza TRAJANJA VEZE (Tablica 4) s partnericom (ispitanicom) na temelju ostalih podataka zajedno nije statistički značajna (p<0.13). Ipak, najefikasnija je prognoza pomoću varijable TJELESNA MASA (p<0.04).

Moguće bi bilo povećati broj praćenih obilježja, te ih ponderirati (u odnosu na važnost pojedinog obilježja), nadalje preciznije operacionalizirati praćena obilježja, te kategorije za njihovo procjenjivanje. Međutim, sve u svemu, pokušajem znanstvene analize ovog aspekta intimnih odnosa, čovjek bi hipotetski mogao doći do objektivnijih, jasnije sistematiziranih i potpunijih podataka o odnosima, procesima i pojavama u ovom aspektu života, o kojem u svakodnevici nerijetko ljudi zaključke i odluke donose “intuitivno”. Uočavanjem zakonitosti, stvaraju se osnove za razumijevanje i predviđanje procesa, odnosa i pojava, te za kvalitetnije i uspješnije življenje u cijelosti.

LITERATURA

1. BUJAS, Z.(1981): Uvod u metode eksperimentalne psihologije, Zagreb, Školska knjiga
2. GUILFORD, J.P.(1968): Osnovi psihološke i pedagoške statistike, (Poglavlje 15: Predviđanje i točnost predviđanja), Beograd, Savremena administracija, str. 314-384
3. KRKOVIĆ, A.(1978): Elementi psihometrije I, (Poglavlje 8 - Prognostička valjanost) Zagreb, SNL, str. 67-78
4. KULENOVIĆ, A.(1985): Psihometrija - bilješke s predavanja, rukopis, Filozofski fakultet Zagreb - Odsjek za psihologiju
5. REARDON, K.K.(1998): interpersonalna komunikacija - Gdje se misli susreću, Zagreb, ALINEA


K OBJEKTIVNIJIM ANALIZAMA NEKIH ASPEKATA TZV. INTIMNIH ODNOSA

SAŽETAK
Pretpostavljeno je da bi primjena znanstvenih metoda mogla donekle pomoći u proučavanju jedne vrste ljudskih intimnih odnosa koji se mogu nazvatii “ljubavnim partnerstvima”. Procjena nekih potencijalno relevantnih obilježja ovih odnosa i partnera mogla bi hipotetski doprinijeti boljem razumijevanju i predikciji “uspješnosti” ili “neuspješnosti” intimnih “ljubavnih” odnosa kod ljudi. U ispitivanju su sudjelovale ukupno 72 ispitanice, heterogene kronološke dobi i socio-ekonomskog statusa, koje je procjenjivao koautor, na temelju provedenog eksperimentalnog postupka. Eksperimentator-procjenjivač je bio aktivno uključen u eksperiment u prirodnim uvjetima, sa svakom ispitanicom zasebno, u različitim vremenskim odsječcima. Popisane su potencijalno relevantne varijable, smatrane bitnim za utvrđivanje zakonitosti - SEKSUALNA KOMPATIBILNOST, TJELESNA POŽELJNOST, OPĆA OCJENA, FIZIČKA LJEPOTA, EMOCIONALNA ZRELOST, KARAKTERNA PODUDARNOST, PROSJEČNA OPĆA OCJENA, TJELESNA VISINA, TJELESNA MASA, KRONOLOŠKA DOB partnerice, TRAJANJE VEZE. Utvrđeni su prosječni rezultati i raspršenja za varijable, te utvrđene korelativne veze između njih. Koeficijenti multiple regresijske analize, koji su statistički značajni, ukazuju na statistički značajnu mogućnost prognoze varijable OPĆA OCJENA partnerice, ali ne i TRAJANJE VEZE,na temelju ostalih varijabli. Generalizacija rezultata ovog ispitivanja nije moguća.

- 13:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #